lunes, 21 de mayo de 2007

POSSIBILITATS DELS WIKIS A L'ÀMBIT EDUCATIU


El terme eduwiki s'utilitza per a definir un sistema wiki utilitzat al camp de l'educació, on els mestres i estudiants col·laboren editant online continguts curriculars que imparteixen, reben i generen. Es tracta d'un recurs que potència al màxim el treball col·laboratiu, sobretot quan es vol realitzar un projecte amb moltes entrades referides a aspectes a tratar o punts de vista. Un exemple és Uniwiki:


Es tracta d'un projecte d'innovació docent on s'investiga sobre eines de redacció col·laborativa de documents a l'àmbit universitari.

Alguns dels projectes que es poden abordar a l'aula utilitzant un wiki són:
- Glossaris
- Diccionaris

- Enciclopèdies

- Projectes amb aportacions de moltes persones

- Enfocaments d'un mateix tema

- Treballs colaboratius

- Temes d'una assignatura

- Treballs d'investigació col·lectius...

Com podem veure un wiki es pot utilitzar com si es tractara d'un editor de textos col·lectius, però amb l'avantatge que com està publicat a Internet l'accés al seu contingut és il·limitat.

En l'actualitat ja es parla de "metodologia wiki", que es tracta d'aquella metodologia de treball i redacció col·laborativa basada en la forma de treballar: compartir informació, crear nova informació i revisar la informació ja existent. Aquesta forma de treball requereix:

- Permetre que qualsevol persona puga llegir i modificar el nostre document de treball.

- Incentivar la participació dels companys de grup per aportar millores al treball en tot moment i en qualsevol apartat.


Com a resum i conclusió direm que els wikis ens permeten tindre a la nostra disposició, de manera lliure i gratuïta, una gran quantitat d'informació que podem consultar en qualsevol moment, a més d'aportar nova informació respecte a qualsevol tema.

La potencialitat del wiki està en l'accessibilitat, la instantaneïtat i la memòria.

No hay comentarios: